Program ustanove

Program koji sprovodi naša predškolska ustanova verifikovan je od strane Ministarstva prosvete. U osnovi programa je Model A opštih osnova predškolskog programa. Naša ustanova pruža podršku u odrastanju dece uz uvažavanje svakog deteta i uz otvorenu i obostranu saradnju ustanove i porodice. Kroz igru, u prijatnom okruženju, svako dete pronalazi svoje mesto, zadovoljava svoje razvojne potrebe, razvija svoju ličnost.

Kako su 2019.godine donete Nove osnove preškolskog programa, u susret tome predškolska ustanova ADALAND vredno radi na stručnom osposobljavanju svojih vaspitača za primenu ovog programa. Paralelno sa edukacijom zaposlenih, u vrtiću smo krenuli sa primenom projektnog učenja, kako bismo svoj našoj deci omogućili usvajanje znanja na kvalitetan način.

Realizaciji bilo kog programa prethodi veoma važan proces – ADAPTACIJA, koji se u našoj ustanovi sprovodi po posebnom programu adaptacije. Dolazak deteta u vrtić, u ranom uzrastu, po pravilu je veliki događaj za celu porodicu. Roditelji su uzbuđeni i zabrinuti, dete se veoma često po prvi put odvaja od roditelja. Otvoren pristup roditeljima, individualan pristup adaptaciji svakog deteta je ono što karakteriše našu predškolsku ustanovu.

Program rada definisan je kroz tematske celine, koje se realizuju kroz različite tipove aktivnosti. Realizacija plana upotpunjuje se tematskim izletima i posetama kako bi deca proširila svoja znanja i iskustva, istražila temu koju obrađuju. Jednom mesečno organizujemo odlazak u pozorište ili gostovanje pozorišta u našem prostoru, kako bi i naši najmlađi polaznici uživali u predstavama.

Od radne 2012/2013.godine Ustanova poseduje Licencu za sprovođenje NTC - sistema učenja, čiji je autor Dr Ranko Rajović, dugogodišnji član četvoročlanog komiteta svetske Mense za darovitu decu i saradnik UNICEF-a za edukaciju . Svi vaspitači su prošli obuku i aktivno primenjuju ove metode učenja u realizaciji našeg plana i programa.

Od radne 2019/2020.godine aktivno ćemo se baviti uvođnjem Novih osnova predškolskog programa, kroz realizaciju projekata.

Program rada predškolske ustanove Adaland prilagođen je uzrastu dece i razlikujemo programe prema grupama u kojoj se primenjuju:

Pripremni predškolski program je deo obaveznog devetogodišnjeg vaspitanja i obrazovanja i ostvaruje se u okviru predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Pripremni predškolski program se ostvaruje u skladu sa Opštim osnovama predškolskog obrazovanja i vaspitanja i doprinosi fizičkoj, socijalnoj, emocionalnoj i intelektualnoj spremnosti i motivaciji deteta za polazak u školu.

 • Najnovije vesti
  • Mali Veliki Ljudi
   29.03.2023

   Organizacija za pomoć i brigu o deci sa posebnim potrebama \'\'maliVeliki ljudi\'\' danas je posetila našu ustanovi sa ciljem da nas obaveste o uspešnosti akcije Sanke Deda Mraza i da nam uruče Zahvalnicu za saradnju i učešće u njihovim akcijama. Hvala svim našim roditeljima što podržavaju akciju i svake godine pomognu da se svako dete u domu u Srbiji obraduje novogodišnjim paketićem.

  • Pozorište lutaka Pinokio
   17.03.2023

   Pozorište Pinokio @pozoriste.lutaka.pinokio ugostilo je naše mališane, a sve u organizaciji @maja_peron_9_i_tri_cetvrtine Hvala

  • Poseta Pet centru
   23.02.2023

   Divni zaposleni @petcentarsrbija ugostili su naše Kolačiće i odgovorili na sva njihova pitanja vezano za kućne ljubimce. Pokazali su nam šta je sve potrebno da naš ljubimac bude srećan. Hvala na gostoprimstvu!